Samuel Pepys kimdir? Samuel Pepys hayatı ve biyografisi!

1 min read

Pepys, 1659-1669 yıllarını kapsayan günlükleriyle ünlüdür, aynı zamanda deniz yöneticisi ve parlamento üyesi olarak başarılı bir kariyere sahiptir.

Samuel Pepys, 23 Şubat 1633’te bir terzinin oğlu olan Londra’daki Fleet Street’in yakınında doğdu. Londra’daki St Paul Okulu ve Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü. Mezun olduktan sonra, Pepys uzak bir akraba olan Cromwellian koruması sırasında devlet meclisi üyesi olan ve daha sonra II. 1655’te Pepys, Huguenot sürgününün kızı olan 15 yaşındaki Elizabeth Marchant de Saint-Michel ile evlendi. 1658’de mesane taşının çıkarılması için tehlikeli bir operasyon geçirdi. Her yıl operasyonun yıldönümünde iyileşmesini kutladı.

Pepys günlüğüne 1 Ocak 1660’da başladı. Bir tür kestirme, isimleri uzun el ile yazılmıştır. Bu, sadakatsizliğin açığa çıkması da dahil olmak üzere – 1665 veba salgını, Londra Büyük Ateşi ve II. Charles’ın taç giyme töreni gibi – 17. Yüzyıl İngiltere’sinde olayların ayrıntılı gözlemlerine kadar özel ifadelerden ve Sir dahil olmak üzere dönemin bazı önemli figürlerine kadar uzanır. Wren ve Sir Isaac Newton. Görme yeteneğini kaybetme korkusu, Pepys’i 1669’da günlüğü yazmayı bıraktı. Asla kör olmadı.

Haziran 1660’ta, Pepys, tüm hükümet daireleri, kraliyet tersaneleri en önemlilerinden birinde önemli bir görev olan donanma kuruluna eylemlerin katibi olarak atandı. 1673’te Amirallik sekreteri oldu ve aynı yıl daha sonra Harwich’i temsil eden bir Norfolk seçim bölgesi parlamentosu üyesi oldu. Profesyonel bir deniz hizmetinin temellerini atmaya yardımcı olan bazı önemli deniz reformlarından sorumluydu. Ayrıca 1684-1686 yılları arasında Başkan olarak görev yapan Kraliyet Cemiyeti üyesiydi.

1679’da, Pepys Admiralty’den istifa etmek zorunda kaldı ve Fransızlara deniz sırları satmak suçundan hapse atıldı, ancak daha sonra suçlama düştü. 1685’te II. Charles öldü ve yerine James II olan ve Pepys’in Charles’a olduğu gibi sadık bir şekilde hizmet ettiği kardeşi geldi. 1688’de James’in devrilmesinden sonra Pepys’in kariyeri etkili bir şekilde sona erdi. 1690’da Jacobite sempatileri şüphesiyle tekrar tutuklandı, ancak serbest bırakıldı.

Pepys, 26 Mayıs 1703’te Londra’nın eteklerinde Clapham’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe