Freud, Avusturyalı bir nörolog ve insan kişiliğinin anlaşılmasına tamamen yeni bir yaklaşım yaratan psikanalizin kurucusuydu. 20. yüzyılın en etkili ve tartışmalı zihinlerinden biri olarak kabul edilir.
Sigismund (daha sonra Sigmund olarak değiştirildi) Freud, 6 Mayıs 1856’da Moravia (şu anda Çek Cumhuriyeti’nde Pribor), Freiberg’de doğdu. Babası bir tüccardı. Aile Leipzig’e taşındı ve daha sonra Freud’un eğitim gördüğü Viyana’ya yerleşti. Freud’un ailesi Yahudi idi ama kendisi pratik değildi.
1873’te Freud Viyana Üniversitesi’nde tıp okumaya başladı. Mezun olduktan sonra Viyana Genel Hastanesinde çalıştı. Hipnoz altındaki acı verici deneyimleri hatırlayarak histeri tedavisinde Josef Breuer ile işbirliği yaptı. 1885’te Freud, nörolog Jean Charcot’un öğrencisi olarak Paris’e gitti. Ertesi yıl Viyana’ya döndüğünde Freud, sinir ve beyin rahatsızlıklarında uzmanlaşmış özel muayenehanelerde kuruldu. Aynı yıl, altı çocuğu olduğu Martha Bernays ile evlendi.
Freud, insanların cinsel ve saldırgan dürtülerin, kendilerine karşı yapılan savunmalarla üstünlük için sürekli çatışma içinde olduğu bilincine sahip olmadığı teorisini geliştirdi. 1897’de yoğun bir analiz başlattı. 1900 yılında Freud’un rüyaları bilinçdışı arzular ve deneyimler açısından analiz ettiği başlıca işi ‘Düşlerin Yorumu’ yayınlandı.
1902’de Freud, 1938’e kadar tuttuğu bir görev olan Viyana Üniversitesi’nde Nöropatoloji Profesörü olarak atandı. Tıp kurumu teorilerinin çoğuyla aynı fikirde olmasa da, bir grup öğrenci ve takipçisi Freud’un etrafında toplanmaya başladı. 1910’da, Freud’s’un yakın bir ortağı olan Carl Jung ile başkan olarak Uluslararası Psikanaliz Derneği kuruldu. Jung daha sonra Freud ile ayrıldı ve kendi teorilerini geliştirdi.
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Freud klinik gözlemde daha az zaman harcadı ve teorilerinin tarih, sanat, edebiyat ve antropolojiye uygulanmasına odaklandı. 1923 yılında, zihnin yeni bir yapısal modelini öneren ‘Ego ve İd’ adlı kitabını ‘id,’ ego ‘ve’ superego ‘olarak ikiye böldü.
1933’te Naziler halka açık bir şekilde Freud’un kitaplarını yaktı. 1938’de Naziler Avusturya’yı ilhak ettikten kısa bir süre sonra Freud, karısı ve kızı Anna ile birlikte Viyana’yı Viyana’ya bıraktı.
Freud’a 1923’te çene kanseri teşhisi konmuş ve 30’dan fazla ameliyat geçirilmiştir. 23 Eylül 1939’da kanserden öldü.