Sir Edward Appleton kimdir? Sir Edward Appleton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Appleton, iyonosferi keşfeden İngiliz fizikçi ve Nobel ödülünü kazandı.

Edward Victor Appleton, 6 Eylül 1892’de Bradford’da doğdu. Cambridge Üniversitesi’nde doğa bilimleri okudu ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Mühendisleri’nde görev yaptı. Savaştan sonra, çoğunlukla radyo dalgaları kullanarak atmosfer fiziği üzerine araştırma yapmak için Cambridge’e döndü. 1920’de Cavendish Laboratuarında deneysel fizikte yardımcı gösterici olarak atandı. 1924’te Appleton, Londra Üniversitesi’nde fizik profesörü oldu ve 1936’da doğal felsefe profesörü olarak Cambridge’e döndü.

1924’te Appleton, Londra’daki BBC istasyonundan Cambridge’de alınan radyo sinyallerinin gücü üzerine araştırma yapmaya başladı. Kısa süre sonra sinyalin gücünün gün boyunca sabit olduğunu, ancak gece boyunca değiştiğini, neredeyse düzenli bir şekilde yükseldiğini ve düştüğünü keşfetti. Geceleri, Cambridge aygıtının biri doğrudan değil diğerinin atmosfer tarafından yansıtıldığı bir değil iki dalga aldığını ileri sürdü. Yansıtıcı bir katmanın varlığı ilk olarak kırk yıl önce Balfour Stewart tarafından önerilmişti. 1902’de Oliver Heaviside ve A.E. Kennelly, atmosferin iletken bir katmanı teorisini bağımsız olarak varsaydılar: Kennelly-Heaviside Katmanı.

Bir BBC vericisi kullanarak Appleton, bu katmanın var olduğunu ve zeminin üzerindeki konumu ve yüksekliğinin belirlendiğini kanıtlamak için deneyler yaptı. Ancak, bu deneyler cevaplardan daha fazla soru üretti. 1926’da Appleton 250-350 km yüksekliğinde, gündüz ve gece daha kısa dalga boylarını yansıtan ve Heaviside katmanından daha fazla mukavemetle geri yansıyan başka bir katman keşfetti. Appleton, şimdi Avustralya ve Amerika ile iletişimi mümkün kılan kısa dalga telsizi – ‘Appleton katmanını’ – dünyaya yansıtmaktan sorumlu katman olduğunu fark etti.

Savaşın patlak vermesi üzerine, Appleton, İngiliz biliminin fizik bilimi ile ilgili üst düzey görevli olan bilimsel ve endüstriyel araştırma bölümü sekreteri olarak atandı. Appleton’un bulguları üzerinde çalışan Robert Watson-Watt ve meslektaşları, savaşta çok önemli bir silah olan radar geliştirdiler. Appleton 1941’de şövalye edildi.

1947’de Appleton, Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü ve iki yıl sonra hayatının geri kalanında tuttuğu pozisyon ve rektör yardımcısı olmak için Edinburgh Üniversitesi’ne taşındı. 21 Nisan 1965’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe