Sistan ve Belucistan

2 mins read

İran’ın güneydoğusunda, Afganistan ve Pakistan sınırında yer almaktadır. İran’ın en kurak bölgelerinden biridir. Coğrafi büyüklük olarak Ker-man’dan sonra ikinci en büyük ostandır. Bu ostan, kuzeyde Sistan ve güneyde Belucistan olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Sistan kelimesinin, eski Farsça’da yer alan Sakastan kelimesinden türediği ve Sakaların yurdu anlamına geldiği rivayet edilmektedir.

Sistan ve Belucistan’ın Umman Denizi ile 300 km’lik sınırı vardır ve Çabahar Serbest Bölgesi ve Çabahar limanı bu ostanda yer almaktadır.

Ostan’ın merkezi olan Zahedan şehri demiryolu ile Pakistan’da Quetta’ya bağlanmıştır. Son zamanlarda Bam’dan Zahedan’a bir demiryolu açıldı.

Stratejik bir konumda olmasına rağmen bu ostan ekonomi ve sanayi bakımından en zayıf bölgelerden biridir. Bölgede sanayileşme yeni yeni oluşmaktadır. İran hükümeti teşvikler, altyapı yatırımları, Çabahar Serbest Ticaret Bölgesi’nin oluşturulması gibi tedbirler ile bölgenin sanayileş-mesine katkıda bulunmaya çalışıyor. Küçük ölçekte çimento, gıda ürünleri, tekstil ve kimyasal ürünler imalatı vardır. Diğer sanayi dalları metal ürünleri, dökümcülük, ev eşyası, balık ağı ve tuğla üretimidir.

Sistan ve Belucistan madencilik bakımından zengin bir bölgedir. Öne çıkan madenler bakır, krom, manyezit, granit, mermer, kalker, traverten ve silistir. Çabahar Serbest Bölgesinde yabancı sermaye ile birkaç demir ve çelik fabrikası kurulması planlanmaktadır.

İklim şartlarından dolayı tarım ve hayvancılık çok yaygın değil. Tarımda öne çıkan ürünler buğday, arpa, üzüm, karpuz, hurma, muz ve diğer bazı tropikal meyvelerdir. Hayvancılıkta keçi ve deve yetiştiriciliği yaygındır. Umman Denizi kıyılarında balık tutma ve karides yetiştiriciliği vardır.

Bölgedeki aşiretler göçebedirler ve geçim kaynakları, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri bakımından çok ilginç kültürel özelliklere sahiptirler.

Bölge, bu özellikleri ile İran’ın en görülmeye değer yerlerinden biridir.

Bölgede bulunan antik şehir kalıntısı Şehr-i Suhte beş bin yıllık bir tarihe sahiptir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Diğer ilgi çeken turistik yerleri Kale Naseri, Gılfışan’lar (çamur volkanları), Sab Kalesi, Hamun Gölü, Teftan Dağı ve Seravan Taş Nakışları’dır. El sanatlarında suzanduzi, çömlekçilik, mücevhercilik, kıl çadır ve halı yapımı yaygındır. Bölgenin geleneksel yemekleri Pakistan ve Hindistan mutfağına benzıyor.

Güneyinde insanlar çoğunlukla Beluc’dur ve Beluc dilini konuşuyorlar. Sistan bölgesinde ise Farsça ve Belucca konuşulmaktadır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe