Somutlaştırma nedir? Somutlaştırma örnekleri nelerdir?

1 min read

Sunum anlatım yöntemi ile yapılıyorsa hemen arkasından mutlaka anlatım içerisinde geçen tanım ve soyutlamaları somut hâle getirecek örneklerin verilmesi gerekir. Örneğin “Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.” şeklindeki tanımlamaların somut biçimde anlaşılması ve hatırlanması için ek açıklamalara ya da örneklere ihtiyacı olacaktır.

Yeni içeriğin sunumu esnasında katılımcıların bakışlarına dikkat ederek ya da sorarak ek açıklama ve örneklemeler yapılmalıdır. Anlatılan konunun daha iyi anlaşılmasında benzer ya da karşıt durumlarla çeşitli karşılaştırmalar yapmak oldukça etkili olacaktır. Bunun yanı sıra konuyla ilgili olarak varsa yapılmış araştırmalar ve uzman görüşlerini aktarmak, istatistiksel bilgiler vermek, anlatılan bilgiye yönelik inancı geliştirerek öğrenilmesini kolaylaştırır.

Öğretimin daha canlı yapılabilmesi ve öğrenenlerin sürece etkin bir şekilde katılabilmesi için düz anlatımın ötesinde farklı yöntem ve tekniklerin kullanılması gerekir. Problem çözme, örnek olay, gösterip yaptırma ve tartışma yöntemi gibi yöntemler sunum öncesinde seçilerek ön hazırlıkları eğitici tarafından yapılmalıdır. Hangi yöntem ve tekniğin kullanılacağının belirlenmesinde;

  • işlenen konunun özellikleri,
  • katılımcı grubun sayısı ve nitelikleri,
  • eğitim ortamının özellikleri,
  • elde edilmesi beklenen kazanımın türü ve
  • zaman

dikkate alınmalıdır.

Rate this post
Haber Oku
Astroloji