Spartaküs kimdir? Spartaküs hayatı ve biyografisi!

1 min read

Roma köle ve gladyatör ve ünlü bir köle isyanının lideri. Modern bir ilham verici figür haline geldi.

Spartacus’un ilk yılları hakkında çok az şey biliniyor. Trakya’da (günümüz Balkan bölgesi) doğduğu düşünülmektedir ve Roma ordusunda olduğu ileri sürülmüştür. Köleliğe satıldı ve Napoli’nin kuzeyindeki Capua’daki gladyatör okulunda eğitim gördü.

Spartacus MÖ 73’te kaçtı ve yakındaki Vesuvius Dağı’na sığındı ve çok sayıda başka kaçmış kölenin de ona katıldığı yer. Ayaklanmaları Üçüncü Köle Savaşı veya Gladyatörler Savaşı olarak biliniyordu. 100.000 erkeğe ulaştığı tahmin edilen kaçak köleler ordusunu yöneten Spartacus, şimdi gerilla savaşı olarak adlandırılacak taktikleri kullanarak bir dizi Roma saldırısını yendi.

M.Ö. 72’de Spartacus ve ordusu Kuzeye Gaul’a (Fransa, Düşük Ülkeler ve kuzey İtalya’yı kapsayan bir bölge için Roma terimi) doğru yürüdü. Roma güçlerinden bir dizi saldırı düzenlediler, ama sonra güneye döndüler. M.Ö. 72’nin sonunda, muhtemelen Sicilya’ya gitmek isteyen Rhenium’da (şimdi Reggio di Calabria) kamp kurmuşlardı.

Roma’daki yönetim şimdi Spartacus’tan tehdidi ciddiye almaya başladı ve Romalı politikacı ve general Marcus Licinius Crassus güneye doğru bir ordu kurdu. Köleler, Crassus’un onları tuzağa düşürmek için inşa ettiği istihkâmları kırmayı başardı, ancak asi ordusunun yok edildiği Lucania’ya kadar takip edildi. Spartacus’un savaşta öldürüldüğü sanılıyor. Kaçan takipçilerinin yaklaşık 6.000’i avlandı ve çarmıha gerildi. Binlerce kişi daha sonra isyanı bastırdığı için kredi talep eden Roma generali Pompey’in ordusu tarafından öldürüldü.

Spartacus’un mücadelesi 19. yüzyıldan beri devrimciler, politikacılar ve yazarlar için ilham kaynağı olmuştur. Spartakist Lig, 1916’da Almanya’da kurulan ve 1919’da hükümeti başarısız bir şekilde devirmeye çalışan devrimci bir sosyalist gruptu.

Stanley Kubrick, 1960 yılında çıkan Spartacus filminde Kirk Douglas’ı yönetti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe