Stanley Baldwin kimdir? Stanley Baldwin hayatı ve biyografisi!

1 min read

Baldwin 1920 ve 1930’larda üç kez İngiliz başbakanıydı.

Stanley Baldwin, zengin bir sanayicinin ve parlamento üyesinin tek oğlu olan Worcestershire’ın Bewdley kentinde 3 Ağustos 1867’de doğdu. Yazar Rudyard Kipling, Baldwin’in annesinin ailenin tarafındaki kuzeniydi.

Cambridge Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Baldwin, aile demir ticareti işine katıldı. 1908’de babasının tuttuğu koltukta Bewdley için Muhafazakar Milletvekili oldu. Çeşitli bakanlık atamalarının ardından, 1922’de hazine şansölyesi olarak atandı. Ertesi yıl, kötü sağlık Andrew Bonar Yasasını emekli olmaya zorladığında başbakan oldu. Bakan kısa süre sonra hükümetin koruyucu tarifeler getirme planlarını onaylamak için genel bir seçim çağrısında bulundu, ancak çoğunluk elde edemedi. Ramsay MacDonald’ın ilk İşçi Partisi iktidara geldi, Liberal destekle desteklendi.

Kısa ömürlüydü. 1924 Kasım’ına gelindiğinde Muhafazakarlar, toprak kayması çoğunluğu ve Baldwin’i başbakan olarak iktidara getirdiler. 1926 Genel Grevinde, Baldwin olağanüstü hal ilan etti ve grev bitene kadar müzakere etmeyi reddetti. Ertesi yıl, genel grevlerin devrimci ve yasadışı olduğunu ilan eden Ticaret Anlaşmazlıkları Yasasını geçti.

Muhafazakarlar 1929 genel seçimini kaybetti ve İşçi Partisi iktidara geldi. Baldwin siyasetten ayrılmayı düşündü ve önümüzdeki iki yılın çoğunu kendi partisi içindeki unsurlarla savaşarak geçirdi. Ancak 1931’de Ramsay MacDonald’ın Ulusal Koalisyonunun bir üyesi olarak hükümete döndü ve Haziran 1935’te MacDonald istifa ettiğinde tekrar başbakan oldu.

Bu görev süresine Avrupa’da artan gerilim ve çekilme krizi hakim oldu. Baldwin, VIII. Edward’ın boşanmış Wallis Simpson ile evlenme arzusunun kabul edilemez olduğuna inanıyordu. Krala ondan vazgeçme ya da çekilme seçeneği verildi ve Aralık 1936’da çekmeyi seçti. Baldwin yeniden silahlanma çağrılarına direndi ve Nazi Almanya’sına uzlaşmacı bir yaklaşım gösterdi.

Baldwin Mayıs 1937’de emekli oldu ve Bewdley’den Earl Baldwin oldu. 14 Eylül 1947’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe