Suetonius kimdir? Suetonius hayatı ve biyografisi!

1 min read

Suetonius, Boudicca’nın isyanını yenen Britanya’nın Roma valisi idi.

Gaius Suetonius Paulinus’un erken yaşamı hakkında çok az şey biliniyor. Kariyerinin en erken rekoru, MS 42’den, İmparator Claudius döneminde, Mauretania’da (kuzey Afrika) bir isyanı bastırdığı ve Atlas dağlarını geçen ilk Roma oldu. MS 58’de Britanya valisi olarak atandı, o zamana kadar Wash ve Severn haliç arasındaki bir hattın güney doğusundaki bölge Roma hakimiyeti altındaydı. Bunun ötesinde durum daha kararsızdı.

Suetonius Galler’deki Ordovices’e karşı savaştı ve MS 61 sezonunun başlangıcında Anglesey’deki Druidlere saldırdı. Burada muzafferdi, ancak güney doğuda, başkent Camulodunum (Colchester) çevresindeki zengin, yerleşik bölgede isyan patlak verdi. Ayaklanma sadece eyaleti değil, Paulinus’un kariyerini de tehlikeye attı.

Boudicca liderliğindeki Iceni kabilesi Romalılara karşı ayağa kalktı ve Camulodunum’u görevden aldı. Suetonius ayaklanmayı duydu ve Londonium’a (Londra) doğru yola çıktı. Ancak isyancılar önce Londra’yı sonra Verulamium’u (St Albans) kovdu. West Midlands’da – kesin yer net değil – iki ordu Watling Caddesi Savaşı’nda bir araya geldi. Sayıca fazla olsa da, Suetonius’un adamlarının profesyonel etkinliği günü kazandı ve yenilgi katliama dönüştü. Boudicca’nın kendini zehirlediği düşünülmektedir. Suetonius’un vahşeti haberi Roma’ya ulaştı ve görevinden uzaklaştırılması için bir bahane bulundu. Kariyeri çok fazla zarar görmedi – MS 66’da konsül oldu. MS 69’da, Nero’nun ölümünü takip eden iç savaş yılı boyunca, kendini kaybetme tarafında buldu, ancak affedildi. Bundan sonra ona ne olduğu bilinmiyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe