Bir öğretim sürecinin merkezinde o sürecin sonunda elde edilecek kazanımlar ve bu kazanımlara göre şekillenmiş olan ders içerikleri yer alır. Diğer tüm eğitsel etkinlikler kazanımlarla ifade edilen bilgi, tutum ve becerilerin elde edilmesini destekleme ve kolaylaştırma amacını güder. Başka bir ifadeyle sunuş ve uygulama aşaması kazanımlara ulaşılan aşamadır.
Bu süreçte konunun özellikle öğrenenlerin algı düzeyine uygun, açık, anlaşılır ve sistematik biçimde sunulması önem arz etmektedir. Öğrenenlerin aktif biçimde derse katılmaları açısından grubun yapısına bağlı olarak seçilip uygulanacak öğretim yöntem ve teknikleri dersin sunulmasında anahtar bir işlev icra eder. Yetişkinlerin ilgi odağının sorun çözme, gündelik hayat problemlerinin üstesinden gelme olduğu düşünüldüğünde bu süreçte bütün katılımcıların konuya dâhil olmalarını sağlayıcı etkinlikler özellikle tercih edilmelidir.
Belirlenen öğretimsel hedeflere ulaşma kapsamında işe koşulan en özel uygulamalar, teknikler; bu uygulamalara rehberlik eden düzenli tasarımlama ve planlama yolları, yöntemler; düzenli yol planlarına yön veren en genel aşamalardan oluşan işlem basamakları ise stratejilerdir. Bir başka deyişle öğrenme öğretme kuram, yaklaşım ve modelleri, stratejileri; stratejiler, yöntemleri; yöntemler, teknikleri belirler ve kapsar.