Thomas Gainsborough kimdir? Thomas Gainsborough hayatı ve biyografisi!

1 min read

Gainsborough, İngiltere’deki en iyi portreleriyle bilinen 18. yüzyıl resminin büyük ustalarından biriydi.

Thomas Gainsborough, Mayıs 1727’de bir kumaş tüccarı oğlu Suffolk Sudbury’de doğdu. Erken yaşlarda sanatsal beceriler gösterdi. 13 yaşındayken Fransız gravürcüsü Hubert Gravelot ile çizim ve dağlama çalışması için Londra’ya gönderildi.

Gravelot, Gainsborough üzerindeki etkisi güçlü olan büyük Fransız ressam Jean-Antoine Watteau’nun bir öğrencisi olmuştu. Londra’da Gainsborough, İngiliz ressamlar William Hogarth ve Francis Hayman ile de ilişkilendirildi.

1749 civarında Gainsborough, on yıl yaşadığı ve çalıştığı Suffolk’a döndü. Portreleri çoğunlukla yerel nazik ve tüccarlardan oluşuyordu. 1746’da Margaret Burr ile evlendi ve iki kızları oldu.

1759’da daha fazla komisyon kazanmaya iddialı olan Gainsborough, moda kaplıca kasabası Bath’a taşındı. Onun bakıcıları artık yazarlar, aktörler ve yüksek toplumun üyeleriydi. 1768’de Kraliyet Sanat Akademisi’nin kurucu üyesi seçildi.

1774’te Pall Mall’daki Schomberg House’a yerleşerek Londra’ya taşındı ve burada bahçede bir stüdyo yaptı. 1780’de III. George ve Kraliçe Charlotte’un portrelerini boyamakla görevlendirildi. Gainsborough, resmi mahkeme ressam Sir Joshua Reynolds ile rekabeti körükleyerek kraliyet favorisi oldu.

1784’te Gainsborough, fotoğraflarının asılması konusunda Kraliyet Akademisi ile şiddetle kavga etti. Onları geri çekti ve bundan sonra fotoğraflarını kendi stüdyosunda sergiledi. Gainsborough, manzaraları portrelere tercih ettiğini iddia etti, ancak ikincisi çok daha kazançlıydı ve en ünlü olduğu ‘Bay ve Bayan Andrews’, ‘Mavi Çocuk’ ve ‘Sabah Yürüyüşü’ gibi portreler için.

Gainsborough, 2 Ağustos 1788’de kanserden öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe