Thomas Henry Huxley kimdir? Thomas Henry Huxley hayatı ve biyografisi!

1 min read

Huxley, Charles Darwin’in evrim teorisine güçlü desteği ile tanınan öncü bir biyolog ve eğitimciydi.

Thomas Henry Huxley 4 Mayıs 1825’te matematik öğretmeninin oğlu olarak Londra’da doğdu. 10 yaşındayken, Huxley’in ailesi Coventry’ye taşındı ve üç yıl sonra yerel hastanede cerrah olan amcasına çırak oldu. Daha sonra Londra’ya taşındı ve burada tıbbi çalışmalarına devam etti. Huxley, 21 yaşındayken Avustralya ve Yeni Gine çevresindeki denizleri haritalamak için görevlendirilen bir Kraliyet Donanması gemisi olan HMS Rattlesnake’de yardımcı cerrah olarak imza attı. Yolculuk sırasında deniz omurgasızlarını topladı ve okudu, evraklarını Londra’ya geri gönderdi. Döndüğünde makalelerin okunduğunu ve takdir edildiğini ve 1851’de Kraliyet Cemiyeti üyeliğine seçildiğini buldu.

1854’te Huxley, Londra’daki Maden Okulu’na profesör olarak atandı. 1856 yılında Charles Darwin ile tanıştı ve doğal seleksiyon ile evrim teorisi tarafından kazanıldı. Darwin’in ‘Türlerin Kökeni’ 1859’da yayınlandı. Hıristiyanlığın Tanrı’nın Dünya’da yaşam yarattığı inancına meydan okuduğu için tartışmalara yol açtı. Huxley’nin kitabın tekrarlanan ve tutkulu savunması ona ‘Darwin’in Bulldog’ takma adını kazandı. Haziran 1860’ta Oxford’da Huxley, Oxford Piskoposu Samuel Wilberforce ile ünlü bir halkın evrim tartışmasına katıldı. Wilberforce, Huxley’in en önemli rakibi olacak seçkin bir Victorialı bilim adamı olan Richard Owen tarafından çalıştırıldı.

Huxley, çoğunlukla insanın kökenleri konusunda konuşmaya, veri toplamaya ve yayınlamaya devam etti. 1863’te evrim üzerine kendi kitabını yayınladı, ‘İnsanın Doğadaki Yeri ile İlgili Kanıt’. Darwin’in Kökeni’nden farklı olarak, bu kitap insanın soyuna odaklandı ve kısa ve popülist bir tarzdaydı. 1880’de Huxley, Kraliyet Enstitüsü’nde ‘Türlerin Kökeni Çağının Gelmesi’ konulu konferansta tarihi Darwin ile merkezde etkili bir şekilde yeniden yazdı. 1881’den 1885’e kadar Kraliyet Cemiyeti başkanıydı ve 1892’de özel konseye atandı. 29 Haziran 1895’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe