Thomas Malthus kimdir? Thomas Malthus hayatı ve biyografisi!

1 min read

İngiliz iktisatçı Malthus en iyi nüfus artışı üzerine son derece etkili teorileri ile tanınıyor.

Thomas Robert Malthus, Şubat 1766’da Guildford, Surrey yakınlarında doğdu. Babası müreffeh fakat alışılmadıktı ve oğlunu evde eğitti. Malthus, 1791 yılında Cambridge Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesi alarak devam etti. 1793’te, Cambridge’deki Jesus College üyesi oldu. 1805 yılında Malthus, Doğu Hindistan Şirketi’nin Hertfordshire’daki Haileybury kolejinde ölümüne kadar kaldığı tarih ve politik ekonomi profesörü oldu.

1819’da Malthus Kraliyet Cemiyeti üyeliğine seçildi ve iki yıl sonra üyeleri David Ricardo ve James Mill’i içeren Politik Ekonomi Kulübü’ne üye oldu. 1824’te Kraliyet Edebiyat Derneği’nin 10 kraliyet ortağından biri seçildi. Malthus aynı zamanda 1834’te Londra İstatistik Derneği’nin kurucularından biriydi.

Malthus’un ‘en tanınmış eseri’ Nüfus İlkesi Üzerine Bir Deneme ‘1798’de yayınlandı, ancak’ Kira’nın Doğasına ve İlerleyişine Bir Soruşturma ‘(1815) ve’ İlkeler de dahil olmak üzere birçok broşürün ve daha uzun yolların yazarı oldu. Ekonomi Ekonomisi ”(1820). Tartışmasının ana ilkeleri, o andaki düşünceye radikal bir şekilde karşıydı. Nüfus artışlarının nihayetinde dünyanın kendini besleme yeteneğini azaltacağını savundu ve bu sonucu, popülasyonların mahsuller için yeterli arazinin gelişimini geçecek şekilde genişlediği tezine dayandırdı. Doğal seçilim teorisi Malthus’un nüfus artışı analizinden etkilenen Darwin ile ilişkili olan Malthus genellikle yanlış yorumlandı, ancak görüşlerini 20. yüzyılda Keynesyen ekonominin gelişiyle tekrar popüler hale geldi.

Malthus 23 Aralık 1834’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe