Açıkçası tüp bebek tedavisinin onlarca olumlu yönü var. Ancak bu tedavinin hastalarımıza mucizevi bir tedavi olarak sunulmasına karşıyız. Gerçek şu ki, en iyi çabalarımızla bile IVF döngüleri başarısız olabilir. Bu prosedürün başarısı garanti edilmez ve hastaların başarılı olması için genellikle birden fazla tedavi döngüsünden geçmesi gerekir. Bu doğal olarak kadından kadına değişir. Tüp bebek tedavisinde uzmanlık bu şekilde devreye girer. Konsültasyon yaptığınız doktorun sadece tüp bebek doktoru değil, iyi bir kadın doğum uzmanı olması kişiye özel olarak daha yüksek başarı şansı sağlar. Gerçek önemlidir, ancak başarı şansınıza karşı olumlu bir tutum da önemlidir. Ayrıca tüp bebek tedavisinin yan etkileri ve riskleri olabilir. Tıbbi bir tedavi olarak IVF’nin yan etkileri olması muhtemel değildir. Bunların en ciddisi “yumurtalık hiperstimülasyon sendromu (OHSS)” dır.
Tüp bebek tedavisinin dezavantajı olarak çoğul gebelikler de görülebilir. Tüp bebek tedavisi tipik olarak, gebelik şansını artırmak için rahme geri gönderilmek üzere birden fazla embriyo kullanır, bu da çoğul gebelik şansını artırır. Tüp bebek gebeliklerinin yaklaşık %20-30’u çoğul gebeliklerle sonuçlanır. Çoğul gebelikler hem anne hem de bebek için ilişkili sağlık riskleri taşır: Çoğul gebelikler erken doğum, düşük, sezaryen, ölü doğum ve bebek için sağlık sorunları olasılığını artırır. Çoğul gebelik riskini önlemek için tüm doğurganlık kliniklerinin güçlü bir tek embriyo transferi politikasına sahip olması önemlidir. Tüp bebek tedavisi ile özellikle fallop tüpleri hasar görmüş kadınlarda dış gebelik riski ikiye katlanarak %1-3’e çıkar.
Öte yandan, IVF ile ilişkili yüksek östrojen seviyelerinin bebeğin erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini artırabileceğine dair kanıtlar vardır. Tüp bebek sırasında yüksek stimülasyonun bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı şansını artırdığına dair artan kanıtlar vardır. Bu, çocuklarda uzun vadeli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Teori, yüksek östrojen seviyelerinin intrauterin ortamı etkilemesidir. İlaçsız ve düşük ilaçlı rejimlerde doğan bebeklerin, yüksek östrojen seviyeleri ile ilişkili yüksek stimülasyon IVF tedavisi alan bebeklere göre zamanında doğma olasılıklarının daha yüksek olduğu ve doğum ağırlıklarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Doğal nazik tüp bebek tedavisinde ısrar etmemizin nedenlerinden biri de budur, çünkü tedavinin başarısının sadece canlı doğum değil, sağlıklı tam süreli canlı doğum olduğuna inanıyoruz.
Tüp bebek tedavisinin dezavantajı olarak sayabileceğimiz şey özellikle kadının ruhsal durumu için zorlayıcı olmasıdır. Tüp bebek tedavisi duygusal/psikolojik bir bedel alabilir. Tüp bebek tedavisi görmek oldukça duygusal ve stresli bir deneyimdir. Tedavi fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Partnerlerin sevdiklerinin stresli bir deneyim yaşadığını görmeleri de zordur. Tüp bebek tedavisi sırasında ruh sağlığınızı ön planda tutmanız önemlidir. Aynı zamanda fiziksel sağlık için de iyidir. Kısa, düşük ilaç rejimimiz stresi en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde bazı hastalarımızın etik kaygıları olabilir. Bazı embriyoları seçme ve muhtemelen diğerlerini atma fikrinden herkes hoşlanmayabilir. Tedaviye başlamadan önce duruşunuzu ve ne ile rahat edeceğinizi düşünmelisiniz. Birden fazla embriyo oluşturmaktan rahatsızsanız, üretilen diğer yumurtaları embriyo üretmek için döllemek yerine dondurarak saklayabilirsiniz.