Hem hükümetin içindeki hem de dışındaki Ukraynalı yetkililer, ülkelerini savunmak ve Rusya’nın acımasız saldırılarına karşı yeniden inşa etmek için ABD teknolojisine güveniyor.
Yapay zeka ve uydu görüntülerinde uzmanlaşmış ABD şirketleri, Rusya’nın Şubat 2022’de tam ölçekli işgalini başlatmasından kısa bir süre sonra Ukrayna ile ortaklık kurmaya başlayan birçok teknoloji şirketi arasında yer alıyor.
Muhtemel savaş suçlarına ilişkin kanıtları inceleyen müfettişler, bir veri bankası oluşturdu. Merkezi Denver’da bulunan Palantir Technologies, çeşitli bilgi kaynaklarının kataloglanmasına ve yönetilmesine yardımcı olmak için Ukrayna Başsavcılığı ile birlikte çalışıyor. Şirket, yazılım aracılığı ile Rusya’nın Ukrayna’da işlediği yaklaşık 80.000 savaş suçuyla ilgili önemli verileri depoluyor ve yetkililerle paylaşıyor. Özellikle Bucha, Irpin, Izium, Kharkiv bölgesi ve diğer yerlerde Rusların uyguladığı öldürme, yok etme ve tecavüzler kanıt için arşivleniyor.
ABD’li teknoloji şirketleri her biri kendi uzmanlık alanlarını kullanarak Ukrayna’ya destek oluyor ve birlikte çalışıyor. Askeri teknoloji üreten şirketler yapay zeka, drone ve diğer teknolojik silahların kullanımı konusunda Ukrayna’ya yardımcı olurken birçok teknoloji şirketi de farklı alanlarda destek vermeye devam ediyor.
Google, Avrupa genelinde RT ve Sputnik gibi Rus devlet medyasına bağlı YouTube kanallarını engelledi. Facebook, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta RT ve Sputnik’e erişimi kısıtladı. Microsoft, Amazon ve Google, siber saldırıları savuşturmak için Ukraynalı BT kuruluşlarıyla ortaklık kurdu. 2022’de Ukrayna hükümeti Google, Microsoft Azure ve Amazon Web Services’a “barış ödülleri” verdi. Ödüller, bu şirketlerin kritik teknoloji desteği sağlama çabalarından dolayı Başkan Volodymyr Zelenskyy’den geldi.