V. George kimdir? V. George hayatı ve biyografisi!

1 min read

George V, titizlik ve görevi somutlaştırdı ve selefleri Victoria ve Edward’ın sahip olduğu gibi hükümet politikasını tanımlamak yerine konularını temsil etmeye çalıştı.

George, 3 Haziran 1865’te Galler Prensi’nin ikinci oğlu Londra’da doğdu. George 18 yaşındayken Kraliyet Donanması’na gitti, ancak 1892’de ağabeyinin ölümü, tahtın varisi olduğu için zevk aldığı bir kariyeri bırakmak zorunda olduğu anlamına geliyordu. Ağabeyin nişanlısı Teck Prenses Mary ile evlendi ve altı çocukları oldu. 1901’de George’un babası kral oldu ve Mayıs 1910’da George’un kendisi kral oldu. Hükümdarlığı, hükümetin Lordlar Kamarası’nın gücünü azaltma girişimi üzerine anayasal bir krizle başladı. Liberal hükümet kralın Lordlar’daki Muhafazakâr muhalefetin üstesinden gelmek için yeterli akran yaratma vaadini aldıktan sonra (ve 1910’da ikinci bir seçim kazandı), Parlamento Yasası 1911’de kitlesel bir akran yaratmadan Lordlar tarafından kabul edildi. 1911 ayrıca George’un yolculuğu yapan tek kral-imparator olan Hindistan’ı ziyaret ettiğini gördü.

Birinci Dünya Savaşı sırasında cepheye, hastanelere, fabrikalara ve tersanelere çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiğinde, krala halkın saygısı arttı. 1917’de Alman karşıtı duygu onu Cermen Saxe-Coburg-Gotha’nın yerine Windsor’un soyadını almaya itti.

1917’de Rus Çarının devrilmesinden sonra, savaş sonrası dünya, çoğu İngiliz kraliyet ailesiyle ilgili olan tüm Avrupa’daki monarşilerin devrildiğini gördü. Kralın İngiliz İmparatorluğu’nun bazı bölümleriyle ilişkisi de değişti. Dublin’de 1916 Paskalya Yükselişi ve ardından gelen iç savaş, 1922’de İrlanda Serbest Devleti’nin kurulmasıyla sonuçlandı; bu, hakimiyet haline gelen altı kuzey bölgesi Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kaldı. 1931 tarihli Westminster Tüzüğü, hakimiyet parlamentolarının Birleşik Krallık yasalarına başvurmadan yasaları geçebileceği anlamına geliyordu. Bu paradoksal olarak monarşinin önemini arttırdı, çünkü hakimiyetler (artık Westminster’deki bir yüksek parlamentoya bağlı değil) artık tacı ortak bir şekilde bağlıyorlardı. Hindistan 1935’te kendi kendini yönetme ölçüsü kazandı.

1924’te George ilk İşçi Partisi hükümetini kolayca kabul etti. 1931’de uluslararası ekonomik çöküş Britanya’da siyasi bir krize neden oldu. Kral, sonunda kurulan İşçi, Muhafazakarlar ve Liberaller ‘ulusal koalisyon’ hükümeti fikrini destekledi.

1935’te kral, büyük bir halk sevinci vesilesiyle Gümüş Jübile’yi kutladı. 20 Ocak 1936’da öldü ve yerine oğlu Edward geldi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe