Vasco da Gama kimdir? Vasco da Gama hayatı ve biyografisi!

1 min read

Da Gama, Portekizli bir kaşif ve navigatördü ve doğrudan Avrupa’dan Hindistan’a giden ilk kişiydi.

Vasco da Gama yaklaşık 1460 yılında asil bir ailede doğdu. Erken yaşamıyla ilgili çok az şey biliniyor. 1497’de, amacı Doğu’ya bir deniz yolu bulmak olan Portekiz hükümeti tarafından donatılmış bir sefere komuta etmek için atandı.

Temmuz 1497’de yola çıkan da Gama’nın seferi, Afrika sahilinin güneyine doğru yelken açarak Atlantik’e doğru uzanıp güney Afrika sahilinden gelmek için bir yayda sallanarak hakim rüzgarlardan yararlandı. Bu, hala yelkenli gemiler tarafından takip edilen bir rota oluşturdu. Keşif daha sonra İyi Burnu’nu yuvarladı ve doğu Afrika kıyılarına yelken açtıktan sonra, Mayıs 1498’de Calicut’ta (şu anda Kozhikode) Hint sahillerine ulaşmalarına yardımcı olan bir Arap gezgini aldı. Bu yolculuk tüm su yolunu başlattı Avrupa’dan Asya’ya.

Da Gama Portekiz’e döndü. Kral hemen Calicut’ta bir ticaret postasını güvence altına almak için başka bir sefer gönderdi. Ticaret karakolundaki herkesin katledildiğini duyduktan sonra da Gama, 1502’de yolda karşılaştığı Arap Müslüman gemilerine saldırarak tekrar Hindistan’a gitti. Calicut yöneticisini barış yapmaya zorladı ve Doğu Afrika sahili boyunca dönüş yolculuğunda, şimdi Mozambik’te Portekiz ticaret yerleri kurdu.

Portekiz’e geri döndüğünde, da Gama’ya daha fazla ayrıcalık ve gelir verildi ve krala Hint meseleleri hakkında tavsiyelerde bulunuldu. Evde 20 yıl sonra, 1524 yılında, Hindistan’da Portekizli viceroy olarak aday gösterildi ve Portekizli yetkililer arasındaki yolsuzluğun üstesinden gelmek için yollandı. Cochin’e geldiğinde hastalandı ve 24 Aralık 1524’te öldü. 1539’da cesedi defin için Portekiz’e geri götürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe