VI. Edward kimdir? VI. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

Edward sadece birkaç yıl İngiltere’nin kralıydı ve 15 yaşında öldü, ancak kısa saltanatı Protestanlığın tam ölçekli tanıtımını gördü.

Edward, 12 Ekim 1537’de VIII. Henry’nin tek meşru oğlu Hampton Court Sarayı’nda doğdu. Henry’nin bir oğlu için çaresizliği, iki eşten boşanmasına neden olmuştu, ancak Edward’ın annesi, Henry’nin üçüncü eşi Jane Seymour, doğumundan birkaç gün sonra öldü. Edward, titiz bir eğitim aldı ve sağlığı asla güçlü olmasa da entelektüel olarak erken gelişmişti.

Edward, babası 1547’de öldüğünde dokuz yaşında kral oldu. Babası, bir naiplik konseyinin onun adına hükmetmesi gerektiğini ayarlamıştı, ancak Edward’ın amcası Edward Somerset Dükü Edward Seymour iktidara geldi ve kendini koruyucu olarak kurdu . Somerset ve Canterbury Başpiskoposu Thomas Cranmer, İngiltere’yi genç kral tarafından desteklenen gerçek bir Protestan devlet yapma niyetindeydi. 1549’da bir Tazminat Yasası ile birlikte bir İngilizce Dua Kitabı yayımlanmıştır.

1549 yazında Batı Ülkesindeki köylüler Dua Kitabı’na karşı protesto gösterileri için ayaklandılar. Kett’in Norfolk’taki İsyanı ekonomik ve sosyal adaletsizliklere odaklandı. Aynı zamanda Fransızlar İngiltere’ye savaş ilan etti. Norfolk isyanı Warwick Kontu John Dudley tarafından bastırıldı. Belirsizlik atmosferinde Dudley, tutuklanan ve daha sonra idam edilen Somerset’in çöküşünü getirerek başarısını sömürdü. Daha sonra Northumberland dükü Dudley hiçbir zaman koruyucunun unvanını almasa da, şimdi bu rolü üstlendi. Protestan reformu hızlandırıldı – yeni 1552 Dua Kitabı, Protestan olarak kabul edildi. Sunaklar masalara dönüştürüldü, dini imgeler yok edildi ve dini ortodoksluk yeni ve daha katı bir Tekdüzenlik Yasası tarafından uygulandı.

Kısa süre sonra Edward’ın tüberkülozdan muzdarip olduğu ve uzun sürmeyeceği belli oldu. Northumberland, dini reformlarının geri alınmaması gerektiğine karar verdi, bu yüzden Edward’ı yeni bir ardıllık sırasını onaylamaya ikna etti. Bu, Mary’nin gayri meşru olduğunu ilan etti ve tahtı, Northumberland’ın Henry VIII’in daha uzak soyundan olan kayınpederi Lady Jane Gray’e geçti. Edward 6 Temmuz 1553’te öldü. Ancak Jane, ezici halk desteğiyle Mary tahta geçene kadar sadece birkaç gün kraliçeydi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe