VII. Edward kimdir? VII. Edward hayatı ve biyografisi!

1 min read

Edward, 1901’den 1910’a kadar Büyük Britanya’nın kralıydı ve yaklaşık 60 yıldır Victoria’nın varisi oldu.

Edward, 9 Kasım 1841’de Victoria’nın en büyük oğlu ve prens eşi Albert’in Londra’da doğdu. Ebeveynleri yönetmeye hazır olduğundan emin olmak istediği için erken yaşlardan itibaren sıkı bir rejime maruz kaldı. Hem Oxford hem de Cambridge’e katıldı ve kısaca orduya katıldı. Bir aktrisle irtibat kurmak büyük bir skandala neden oldu ve Prens Albert oğlunu onu azarlamak için ziyaret etti. Albert iki hafta sonra öldü ve Victoria oğlunu babasının ölümünden kısmen sorumlu tuttu.

Victoria neredeyse tamamen kamusal yaşamdan çekildi ve Edward’ın devlet olaylarında onu temsil etmesine izin verildi, ancak devlet işlerine katılma şansı yoktu. Zamanını yemek, içmek, kumar oynamak, ateş etmek, yarış izlemek ve yelken açmak için harcayarak Londra toplumunun lideri oldu. 1863’te Danimarka Prensesi Alexandra ile evlendi ve beşi yetişkinliğe kadar hayatta kalan altı çocuğu oldu. Edward ayrıca aktris Lily Langtry de dahil olmak üzere bir dizi uzun vadeli metrese sahipti.

Ocak 1901’de Victoria öldü ve Edward, VII. Edward olarak tahta çıktı. Ağustos 1902’de taç giydi. Kendisini enerji ile yeni rolüne attı ve saltanatı 40 yıl önce babasının ölümünden beri oldukça kasvetli bir monarşiye dönüştü. Çoğu Avrupa telif hakkı ile ilgili olarak (‘Avrupa Amca’ olarak biliniyordu), dış politika müzakerelerinde yardımcı olabildi ve Paris’e yapılan bir devlet ziyareti sırasında iyi karşılanan adresleri İngiliz-Fransız Entente Cordiale’nin yolunu açtı Edward aynı zamanda Rusya’yı ziyaret eden ilk İngiliz hükümdarı oldu. 1902’de kendilerini bilim, sanat ya da edebiyatta ayırt edenleri ödüllendirmek için Merit Order’ı kurdu.

Hayatının son yılında Edward, Lordlar’daki Muhafazakâr çoğunluğun 1909 Liberal bütçesini geçmesini reddetmesinin getirdiği anayasal bir krize karıştı. Durum çözülmeden önce 6 Mayıs 1910’da öldü ve yerine George V. olan oğlu geldi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe