William Caxton kimdir? William Caxton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Caxton ilk İngiliz matbaacı ve İngiltere’ye kitap çevirmeni ve ithalatçısıydı.

Caxton, 1422 yılında Kent’te doğdu. Bir tüccara çırak olmak için 16 yaşında Londra’ya gitti, daha sonra tüccar topluluğunun başarılı ve önemli bir üyesi olduğu yün ticaretinin merkezi olan Bruges’e taşındı. 1462’den 1470’e kadar tüccarlarını temsil etmesine ve kral için bir diplomat olarak hareket etmesine izin veren ‘Tüccar Maceracılarının İngiliz Milleti’ valisi olarak görev yaptı.

Caxton, İngiliz Kralı IV. Edward’ın kız kardeşi Burgundy düşmanı Margaret’in evine bağlandı. En önemli müşterilerinden biri oldu ve Fransızca’dan İngilizceye ‘Troye Tarihlerinin Recuyell’i çevirisi ile onu cesaretlendirdi. 1470’lerin başında Caxton Köln’de baskı sanatını öğrenmek için zaman harcadı. 1472’de Bruges’e döndü ve Flamanlı bir hattat olan Colard Mansion bir basın kurdu. Caxton’un ‘Troye Tarihlerinin Recuyell’i’ adlı kendi çevirisi, İngilizce dilinde basılan ilk kitaptı.

1476’da Caxton Londra’ya döndü ve İngiltere’deki ilk matbaa Westminster’da bir basın kurdu. Basılan kitaplar arasında Chaucer’in ‘Canterbury Masalları’, Gower’ın ‘İtiraf Amantis’ ve Malory’nin ‘Le Morte d’Arthur’ vardı. Yaşamı boyunca 100’den fazla kitap, ustalıkları ve özenli kurguları ile tanınan kitaplar basılmıştır. Ayrıca Fransızca, Latince ve Felemenkçe bilgilerini kullanarak yayınladığı birçok kitabın çevirmeniydi. 1492’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe