Gilbert, İngiliz doktor ve bilim adamıydı, bulgularını etkili ‘De Magnete’ (‘Magnet’) ‘de yayınlayan lodestone’un (manyetik demir cevheri) özelliklerini araştıran ilk adamdı. Ayrıca ‘elektrik’ terimini icat etti.
William Gilbert (ayrıca Gilberd) 24 Mayıs 1544’te Colchester, Essex’te müreffeh bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Yüksek lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldığı Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü. Londra’da uzun yıllar doktor olarak çalıştı ve 1600’de Kraliyet Doktorlar Koleji’nin başkanı oldu. Hükümdarlığının son birkaç yılında I. Elizabeth’e doktor olarak hizmet etti.
‘De Magnete’ 1600 yılında yayınlandı ve Avrupa çapında elektriksel ve manyetik olaylarda standart çalışma olarak hızlı bir şekilde kabul edildi. İçinde, Gilbert manyetizma ve statik (kehribar etkisi olarak bilinir) arasında ayrım yaptı. Ayrıca mıknatısın polaritesini Dünya’nın polaritesiyle karşılaştırdı ve bu benzetme üzerinde tüm bir manyetik felsefe geliştirdi.
Gilbert’ın bulguları, manyetizmanın Dünya’nın ruhu olduğunu ve Dünya’nın kutuplarıyla hizalandığında mükemmel bir küresel lodestonun, tıpkı Dünya’nın 24 saatlik bir süre boyunca ekseni üzerinde döndüğü gibi ekseninde döneceğini gösterdi. Gilbert aslında geleneksel kozmologların Dünya’nın evrenin merkezine sabitlendiğine olan inancından vazgeçiyordu ve sonunda Dünya’nın Güneş’in etrafında dönme önerisiyle ortaya çıkan Galileo için düşünce için yiyecek sağladı.
Gilbert 30 Kasım 1602’de muhtemelen vebadan öldü.