William Henry Fox Talbot kimdir? William Henry Fox Talbot hayatı ve biyografisi!

1 min read

Fox Talbot, İngiliz milletvekili, bilim adamı, mucit ve fotoğrafçılığın öncüsüdür.

William Henry Fox Talbot, 11 Şubat 1800’de Dorset Melbury’de iyi bağlantılı bir ailede dünyaya geldi. Babası bir yaşından küçükken öldü ve annesi ve 1804 yılında yeniden evlenene kadar birbirini izleyen evlerde yaşadı. Talbot 1817’de Cambridge Üniversitesi’ne gitti.

1832’de Constance Mundy ile evlendi ve aynı yıl Chippenham için milletvekili seçildi. 1833’te, İtalya’daki Como Gölü’nü ziyaret ederken, manzarayı çizmedeki başarı eksikliği, onu otomatik olarak eskizler yapacak ışığa duyarlı bir kağıtla yeni bir makine hayal etmesini sağladı. İngiltere’ye döndüğünde, Wiltshire’daki Lacock Manastırı’ndaki evinde bu proje üzerinde çalışmaya başladı.

Thomas Wedgwood çoktan fotogramlar yapmıştı – yaprakların ve diğer nesnelerin siluetleri – ama bunlar çabucak solmuştu. 1827’de Joseph Nicéphore de Niepce bitümde resimler üretti ve Ocak 1839’da Louis Daguerre ‘Daguerreotypes’i – gümüş tabaklardaki resimleri – Fransız Bilimler Akademisi’ne gösterdi. Üç hafta sonra, Fox Talbot ‘fotojenik çizim sanatını’ Kraliyet Topluluğuna bildirdi. İşlemi, bitüm veya bakır kağıt yerine ışığa duyarlı hale getirilmiş kağıtlara dayanıyordu.

Fox Talbot, fotoğrafçılığın üç temel unsurunu geliştirmeye devam etti: geliştirme, sabitleme ve baskı. Fotoğraf kağıdını ışığa maruz bırakmak bir görüntü üretmesine rağmen, çok uzun pozlama süreleri gerektiriyordu. Kazara, çok kısa bir pozlamanın ardından bir görüntü olduğunu keşfetti. Göremese de, kimyasal olarak yararlı bir negatif haline getirebileceğini buldu. Bu negatif üzerindeki görüntü daha sonra kimyasal bir çözelti ile sabitlendi. Bu ışığa duyarlı gümüşü çıkardı ve resmin parlak ışıkta görüntülenmesini sağladı. Olumsuz imajla Fox Talbot, baskı sürecini olumsuzdan tekrarlayabileceğini fark etti. Sonuç olarak, süreci Daguerreotypes’in aksine, herhangi bir sayıda olumlu baskı yapabilir. Buna ‘kalotip’ adını verdi ve süreci 1841’de patentledi. Ertesi yıl çalışmaları için Kraliyet Cemiyeti’nden bir madalya ile ödüllendirildi.

Fox Talbot ayrıca, Nineveh’ten çivi yazısı yazıtlarını çeviren seçkin bir matematikçi, bir gökbilimci ve arkeologdu. 11 Eylül 1877’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe