William Lamb kimdir? William Lamb hayatı ve biyografisi!

1 min read

Melbourne, 1830’larda iki kez başbakan olan bir İngiliz devlet adamıydı.

William Lamb, 15 Mart 1779’da aristokrat bir Whig ailesinde Londra’da doğdu. Eton ve Cambridge Üniversitesi’nde eğitim gördü ve 1805’te Lord Melbourne oldu. 1806’da Leominster parlamentosunun Whig üyesi olarak parlamentoya girdi. Bir Whig olmasına rağmen, Melbourne bir Tory hükümetinde 1827-1828 arasında İrlanda sekreteriydi, ancak daha sonra 1830-1834’ten bir Whig yönetiminde ev sekreteriydi. 1829’da babasının ölümü, unvanını devraldığı ve Lordlar Kamarası’na taşındığı anlamına geliyordu. Ev sekreteri olarak kırsal ve kentsel sendika hareketlerine, özellikle de 1834’te Tolpuddle Şehitlerinin bastırılmasına engel oldu. Aristokrat hükümete sıkı bir inanan ve orta veya işçi sınıfına yardım etmek için reformlara pek ilgi duymadı.

Melbourne 1834 ve 1835 – 1839 ve 1839 – 1841’de başbakan oldu. Güçlü bir siyasi mahkumiyet olmadan, zor ve bölünmüş bir kabine düzenledi ve Whigs, Radicals ve Irish Milletvekilleri ittifakıyla Avam Kamarası’nda destek sağladı. .

Genç Victoria, 1837’de tahta çıkınca, o ve Melbourne yakın bir ilişki geliştirdiler, başbakan hükümet ve siyasette yeni kraliçeyi eğitiyordu. Buna karşılık, kraliçe, geçmiş kararlarını ve başarısız ilk evliliğinin skandalını görmezden gelmeyi seçti – karısı Lady Caroline Lamb, Lord Byron ile rezil bir ilişki yaşadı. Kraliçenin Melbourne’a olan güveni, Melbourne’un parlamentodaki bir yenilgiden sonra istifa ettiği 1839’da siyasi bir krizle sonuçlandı. Kraliçe, Muhafazakar lider Sir Robert Peel’i bir hükümet kurmaya davet etti, ancak kraliçenin yatak odasındaki Whig hanımlarının yerini alışılmış uygulama olan Tory’larla değiştirmesi konusunda ısrar etti. Kraliçe reddetti, bu yüzden Peel bir hükümet kurmayı reddetti ve Melbourne göreve geri döndü.

Melbourne, bir dizi parlamento yenilgisinden sonra Ağustos 1841’de istifa etti. Kraliçeye sırdaş ve danışman olarak oynadığı rol, Victoria’yı yeni başbakan Peel ile uzlaşmaya yönlendiren yeni kocası Albert tarafından alındı. Melbourne bir düşüş yaşadı ve 24 Kasım 1848’de bir inmenin etkilerinden öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe