WordPress’i güncellemek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yeni başlayanlar genellikle bir güncellemenin web sitelerini bozabileceğinden korkarlar.
Bu korku anlaşılabilir, ancak web sitenizin en iyi güvenliği ve performansı için WordPress’in en son sürümünü kullanmak önemlidir.
Bu başlangıç kılavuzunda, web sitenizi bozmadan WordPress’i bir profesyonel gibi nasıl güvenli bir şekilde güncelleyeceğinizi göstereceğiz.
WordPress web sitenizi yükseltmek düzenli bir bakım görevidir. Başvuru kılavuzu olarak kullanabileceğiniz, takip etmesi kolay bir infografik oluşturduk.
Tam bilgi grafiğini görüntülemek veya metin talimatlarını okumaya devam etmek için aşağıdaki resme tıklayın.
WordPress’i Neden Daima Güncellemelisiniz?
Önde gelen WordPress güvenlik araştırması, saldırıya uğrayan WordPress web sitelerinin çoğunun eski bir WordPress çekirdeği, eklentileri veya teması nedeniyle olduğunu gösteriyor.
WordPress, dünyanın her yerinden geliştiriciler tarafından aktif olarak korunur. Bu geliştiriciler, hataları bulup düzeltir, yeni özellikler ekler ve güvenlik açıklarını düzenli olarak arar. Bu değişiklikler daha sonra yeni bir WordPress sürümünde yayınlanır.
Büyük bir sürüm değilse, WordPress kendisini otomatik olarak daha yeni sürüme güncelleyebilir. Büyük sürümler için, yönetilen WordPress barındırmada değilseniz, güncellemeyi kendiniz manuel olarak başlatmanız gerekir.
Web sitenizin en son güvenlik yamalarına, en yeni özelliklere ve en iyi hız ve performansa sahip olduğundan emin olmak için güncelleme yapmanız gerekir .
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için, neden her zaman WordPress’in en son sürümünü kullanmanız gerektiğine ilişkin kılavuzumuza bakın.
Bununla birlikte, WordPress’i en son sürüme nasıl güvenli bir şekilde güncelleyebileceğimizi görelim.
WordPress’i Yükseltmeden Önce Hazırlanın
WordPress’i yükseltmeden önce yapmanız gereken en önemli şey, eksiksiz bir WordPress yedeklemesi oluşturmaktır.
Otomatik bir WordPress yedekleme eklentisi kurmuş olsanız bile . Yine de yeni bir yedekleme oluşturduğunuzdan ve onu uzak bir konumda güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olmanız gerekir.
Eksiksiz bir WordPress yedeklemesi her şeyi içerir.
- WordPress veritabanınız
- Tüm resimleriniz ve medya yüklemeleriniz
- WordPress eklentileriniz ve temalarınız
- Çekirdek WordPress dosyaları
Bu adım, bir şeyler ters gittiğinde WordPress’i yedekten geri yüklemenize izin vereceği için çok önemlidir.
Tam bir yedekleme oluşturup farklı bir konumda (bilgisayarınız veya Google Drive gibi bulut depolama) depoladıktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
WordPress’i En Son Sürüme Yükseltme
WordPress sitenizi en son sürüme güncellemenin iki kolay yolu vardır. Biri otomatik diğeri manuel. İkisini de göstereceğiz.
Yöntem 1: Yerleşik Sistemi Kullanarak WordPress’i Güncelleme
Bu yöntem daha kolaydır ve tüm kullanıcılar için önerilir.
İlk olarak, WordPress web sitenizin yönetici alanına giriş yapın ve Kontrol Paneli » Güncellemeler sayfasına gidin.
WordPress’in yeni bir sürümünün mevcut olduğuna dair bildirimi göreceksiniz. Şimdi güncellemeyi başlatmak için ‘Şimdi Güncelle’ düğmesine tıklamanız yeterlidir.
WordPress şimdi yazılımın en son sürümünü getirecek ve sizin için kuracaktır.
Güncelleme ilerlemesini ekranınızda göreceksiniz. Yükseltme sırasında WordPress sitenizi bakım moduna alır.
Siteniz kullanıcılar tarafından görünmeye devam edecek, ancak güncelleme devam ederken eklentileri veya temaları yükleyemeyeceksiniz.
Güncelleme bittiğinde, WordPress karşılama ekranına yönlendirileceksiniz. Her sürüme bağlı olarak, WordPress’teki yenilikleri ve denemeniz gereken özellikleri açıklayan bir sayfa görebilirsiniz.
Hepsi bu kadar, WordPress’i başarıyla en son sürüme güncellediniz.
Yöntem 2: FTP Kullanarak WordPress’i El İle Güncelleyin
Bu yöntem, WordPress dosyalarını manuel olarak yüklemek için FTP kullanmanızı gerektirir . İlk yöntem bazı nedenlerden dolayı çalışmadığında bunu kullanabilirsiniz.
İlk olarak, WordPress’in en son sürümünü indirmeniz gerekecek. WordPress indirme sayfasına gidin ve İndir düğmesine tıklayın.
Tarayıcınız şimdi WordPress’i bir zip dosyası olarak indirecektir. İndirdikten sonra zip dosyasını çıkarmanız gerekir. wordpress
İçeride bir klasör göreceksiniz . Bu klasör, güncelleme için ihtiyacınız olan tüm WordPress dosyalarını içerir.
Ardından, FTP istemcinizi açmanız ve web sitenize bağlanmanız gerekir. Bağlandıktan sonra, yerel dosyalar sütunundaki zip dosyasından yeni çıkardığınız wordpress klasörüne gidin.
Uzak dosyalar sütununda, web sitenizin kök klasörüne gidin. Bu klasör public_html olabilir veya web sitenizin alan adından sonra adlandırılmış olabilir . Bu klasörün içinde WordPress dosya ve klasörlerinizi göreceksiniz.
Bilgisayarınızdaki klasörün içindeki tüm dosyaları seçin wordpress
ve ardından Yükle’yi seçmek için sağ tıklayın.
FTP istemciniz şimdi WordPress dosyalarını bilgisayarınızdan web sitenize yüklemeye başlayacaktır.
Ancak, web sitenizde aynı ada sahip dosyaların daha eski sürümleri zaten var. Bu dosyalarla ne yapmak istediğiniz sorulacak. ‘Üzerine Yaz’ı seçmeniz ve ‘Her zaman bu eylemi kullan’ seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretlemeniz gerekir.
Bu, web sitenizdeki tüm WordPress dosyalarının dosyaların daha yeni sürümleriyle değiştirilmesini sağlayacaktır.
Yükleme bittiğinde, WordPress sitenizin yönetici alanına gitmeniz gerekir. Bu adım gereklidir, çünkü bazen WordPress’in daha yeni bir sürümünün de WordPress veritabanınızı güncellemesi gerekebilir.
Bu durumda, veritabanı güncellemesinin gerekli olduğunu belirten bir sayfa görebilirsiniz. Devam etmek için ‘WordPress Veritabanını Güncelle’ düğmesini tıklayın.
Hepsi bu kadar, WordPress web sitenizi başarıyla güncellediniz.
Güncellemeden Sonra Yapılması Gerekenler
Web sitenizde WordPress’i yükselttikten sonra, her şeyin beklendiği gibi çalıştığından emin olmanız gerekir. Web sitenizi yeni bir tarayıcı penceresinde ziyaret edin ve WordPress yönetici alanındaki Ayarlar’ı inceleyin.