Yezd

1 min read

İran’ın orta bölgelerinde bulunan Yezd ostanı genellikle çöl ve dağlık bir alandan oluşmaktadır. Tahran’dan, Kerman ve Bender Abbas bölgelerine giden ana yolun üzerinde yer almaktadır. Yezd, isminin Sasani hükümdarı Yezdgerd’in isminden geldiği söylenmektedir. Çöl ile çevrili ve kısmen yalıtılmış bir konumda olan Yezd özgün bir mimari geliştirmiştir. Öte yandan aşırı sıcak olan bölge de ilginç serinleme sistemleri de geliştirilmiştir. Evleri serinletmek için rüzgarı evlerin içine taşıyarak serinleten badgir denilen sistemler, kuraklık ile baş edebilmek için kanat denilen sulama sistemleri geliştirilmiş ve yaygın olarak kullanılmıştır.

İran’ın fayans ve seramik merkezi olarak bilinen Yezd kumaş, çelik ve lastik üretimi bakımından da önemli paya sahiptir. Fayans ve seramik üretiminde % 60’lık bir pay ile ilk sıradadır. Bölgede ayrıca, düz cam, cam kaplar, makine ve el halısı, kumaş, ayakkabı, gaz ocağı, gıda, tekstil, halı, plastik, cam, vitrifiye, elektrikli cihazlar, selüloz (kağıt ve karton) ve metal işleme fabrikaları bulunmaktadır.

Bölgede Yezd Özel Ekonomik Bölgesi bulunmaktadır.

Demir, kurşun ve çinko madenleri bakımından zengin olan Yezd maden üretiminde Kerman’dan sonra ikinci sıradadır. Çadormalu demir cevheri ocağı İran’ın en büyük ocağıdır. Mehdi Abad kurşun ve çinko ocağı İran’ın ikinci en büyük kurşun çinko ocağıdır. Bölgede çinko işleme tesisleri, dekoratif taş ve kömür ocakları bulunmaktadır.

Nar ve kayısı Yezd ostanının başlıca tarım ürünleridir. Diğer ürünler arasında buğday, arpa, yem bitkileri, fıstık, badem, safran, kökboya bitkisi vardır. Bölgede seracılık ve deve yetiştiriciliği yaygındır.

Yezd, ilginç coğrafyası ve kültürel mirası ile ilgi çeken bir turizm merkezidir. Zerdüşt tapınağı, İran bahçeleri, geleneksel serinleme amaçlı rüzgarlık sistemleri ve geleneksel sulama sistemi olan kanatlar meşhurdur. Zerdüşt dini için merkezi bir önemi olan Yezd’de bin beş yüz yıldan beri devamlı yanan bir ateş ve bu ateşin yandırıldığı bir ateş tapınağı bulunmaktadır. Yezd’deki İran Bahçeleri, Kanat ve eski Yezd şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir.

Yezd, geleneksel tatlıları ile İran’da meşhurdur. Pişmaniye, baklava, helva ve kuttab Yezd’in geleneksel tatlıları arasındadır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe